Nodig: voor 12 bolletjes

  • 6 gram droge gist (of 1 klein zakje)
  • 10 gram suiker
  • 1 ei
  • 25 gram zonnebloem olie
  • 275 gram volle melk (verwarmd tot iets boven kamer temperatuur)
  • 500 gram bloem
  • 8 gram zout

Meng de melk, olie, ei, suiker en gist en laat deze staan totdat de gist gaat “werken” je krijgt er een beetje een schuimig laagje bovenop 🙂

In een andere kom de bloem met het zout mengen.  Hier giet je het vloeibare mixje bovenop en roer je dit met een houten lepel door totdat dat niet meer gaat. En dan nu het leuke werk: kneden, kneden, kneden. Eerst voelt het plakkerig, dan wat korrelig maar met een minuut of 10 heb je een heerlijk soepel deegje. Gewoon doorgaan tot het echt lekker soepel voelt (dit merk je vanzelf) niet stiekem nog wat toevoegen of eerder stoppen…. Gewoon doorgaan!

De deegbal in de beslagkom doen en deze afdekken met een natte theedoek (plastic folie kan ook, maar als het deeg daar tegenaan reist krijg je een verkleefde plakkerige knoei bende…) na ongeveer 1.5 uur, de tijd van het reizen ligt enorm aan de luchtvochtigheid en warmte van de omgeving, is het deeg in volume verdubbeld. Kneed het nogmaals goed door en verdeel het deeg in gelijke balletjes en leg ze op een bakpapiertje op de bakplaat (of bakblik) ze moeten de ruimte hebben want ze gaan nog flink reizen!

  

Dek de bolletjes weer lekker af en laat ze wederom in volume verdubbelen. Ik reken voor de tweede reis ongeveer zoveel tijd als het kost om mijn grote oven voor te verwarmen (200 graden) 

 

Bak ze af in de warme oven, ongeveer 20 minuten maar iedere oven is anders!!! Goed in de gaten houden dus ze zijn klaar voordat je het weet

 

 

En zo zien ze eruit wanneer ze klaar zijn

 

 

Besprenkel de bollen rijkelijk met water, en laat ze op een rooster (dus niet op het bakpapier dan worden ze klef) afkoelen. Wanneer de bollen afgekoeld zijn kun je ze het beste ik een afgesloten zak bewaren of…. Invriezen! Ja echt serieus waar deze broodjes kun je prima invriezen (en bij ontdooien zijn ze minstens net zo lekker)

Bon apetit! 


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *