Voor de groene liefhebbers, of mede allergische mensen, of mensen die wat minder te besteden hebben….

Sinds september vorig jaar maak ik mijn eigen wasmiddel, dit omdat ik allergisch ben voor synthetisch parfum en de prijs van een fles neutral me wat tegen ging staan. Het recept hieronder bevalt ons heel goed, links en rechts een hoop uitgeprobeerd en dit is ‘m 
Nodig:

  • 1 liter water (uit de kraan)
  • 15 gram Marseille zeep geraspt
  • Evt 15 gram soda vd witte was
  • Drupje etherische olie mocht je toch een geurtje missen 😉 

Gekleurde was: Zet het water op en breng het aan de kook, rasp ondertussen de zeep en weeg deze af. Zodra het water kookt pan van het vuur, even laten staan (minuutje) zodat het echt niet meer borrelt. Zeep toevoegen, roeren, half uurtje laten staan, roeren en overgieten in een fles. Hiervoor kun je natuurlijk prima een lege wasmiddel fles gebruiken, ik heb echter een paar keer een lekker sapje gekocht in een mooie glazen fles en gebruik deze nu voor het wasmiddel. Nu kun je eventueel een drupje etherische olie toevoegen, doe je dat niet dan ruikt de zeep neutraal (moet je echt even aan wennen) laat de fles minimaal een nachtje staan, het dikt dan in, goed schudden voor gebruik en doseren zoals je ook zou doen bij ieder ander wasmiddel.

Voor de witte was: volg het recept zoals hierboven maar voeg naast de 15 gram Marseille zeep ook 15 gram soda toe

  
De Marseille zeep koop ik in een vierkant blok bij de plaatselijke natuurdrogist en kost per blok geloof ik 6.95. Ik heb bijna een jaar gered met 1 blok, en had het waarschijnlijk helemaal gered als ik niet van alles was gaan uitproberen ….

Dit wasmiddel schuimt niet echt, schuim maakt dan ook niet schoon… Schuim komt doordat de wasmiddel fabrikanten lieve kleine bolletjes plastic en siliconen toevoegen aan hun producten, om ons het gevoel te geven dat het lekker schoon schuimt 😉 prima natuurlijk, ware het niet dat al deze lieve kleine bolletjes plastic natuurlijk wel gewoon het riool in spoelen. 

Verder nog een wastip, in plaats van wasverzachter doe ik altijd een scheutje schoonmaak azijn in het wasverzachter vakje. Dit neutraliseert eventuele geurtjes, ontkalkt de wasmachine en maakt stof zacht en soepel. Oh ja en je ruikt het echt niet! Geen zure bende ofzo, het ruikt neutraal (nogmaals dat is even wennen….)

Voel me net klaziena uut zalk, huisvrouwen praat zullen we dit maar noemen…..

Categorieën: Geen categorie

2 reacties

elles de gunst · 14 oktober 2015 op 22:57

ik heb een aantal lege wasmiddel flessen staan voor je. als je er interesse in hebt. je kan me een email sturen of op fb een pb sturen. groetjes elles.

    Menke · 14 oktober 2015 op 23:26

    Hi Elles, wat lief dat je aan me denkt! Dank je wel daarvoor! Ik ben reeds voorzien van een viertal prachtige glazen flessen, maar wie weet kan iemand anders ze nog goed gebruiken! Ik zal eens even rondvragen, groetjes Menke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *