het is gelukt! Na weken proberen eindelijk het ultiem lekkere recept voor een heerlijk zacht luchtig en dromerig zoet rozijnen broodje uit de broodbak machine (mocht je willen kun je het natuurlijk ook met de hand kneden ­čśë

Voor een brood van 750 gram:

  1. 50 gram zachte roomboter
  2. 1tl zout
  3. 2el suiker
  4. 260 ml lauwe melk (niet uit de koelkast!)
  5. 1 ei (ook op kamer temperatuur)
  6. 425 gram bloem
  7. 7 gram gist
  8. 3 flinke handen rozijnen (naar smaak)

Broodbakmachine: Voeg eerst de natte en dan de droge ingredi├źnten toe, sluit af met de gist en zet de broodbakmachine op een standje “melkbrood” met onze broodbakmachine duurt dat 3 uur en 17 minuten. De rozijnen kun je het beste na de kneed cyclus toevoegen dan blijven ze mooi heel. Na het bakken wrijf ik de korst in met een beetje water, hierdoor blijft het een beetje zacht wanneer het broodje afkoelt. Het brood laat zich mooi snijden wanneer je het af laat koelen……. Maar warm is ook het heerlijk! 

(Note: je kunt dit brood het beste meteen bakken, de melk en het eitje kunnen een start uitstel programma eigenlijk niet aan)

Met de hand: heb ik nog niet geprobeerd, maar in principe moet dit ongeveer op dezelfde manier werken, alhoewel ik de gist vast in de melk zou doen, de rest zou mengen en dan op het laatst de melk met gist er door zou mengen. Brood deeg kneden is hard werk, en je bent zon twintig minuten bezig voor een mooie soepele bal. Deze zet je weg op een warm plekje totdat de hoeveelheid deeg verdubbeld is. Kneed het nog eens flink door en vouwt het in de brood vorm. Afgedekt nog eens een uurtje laten rusten dan afbakken in een voorverwarmde oven op zo’n 180 graden. Volgende week ga ik dat eens uit proberen! Niets zo therapeutisch als deeg kneden, heerlijk

´╗┐´╗┐


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *